Sunday, January 29, 2017

Sunday, January 22, 2017

Monday, January 16, 2017


The Sun Is Also a Star - Nicola Yoon


Natasha: I’m a girl who believes in science and facts. Not fate. Not destiny. Or dreams that will never come true. I’m definitely not the kind of girl who meets a cute boy on a crowded New York City street and falls in love with him. Not when my family is twelve hours away from being deported to Jamaica. Falling in love with him won’t be my story.

Daniel: I’ve always been the good son, the good student, living up to my parents’ high expectations. Never the poet. Or the dreamer. But when I see her, I forget about all that. Something about Natasha makes me think that fate has something much more extraordinary in store—for both of us.

Every moment in our lives has brought us to this single moment. A million futures lie before us. Which one will come true?

Continue reading The Sun Is Also a Star - Nicola Yoon

Sunday, January 15, 2017

Sunday, January 8, 2017


Everything, Everything - Nicola Yoon


My disease is as rare as it is famous. Basically, I’m allergic to the world. I don’t leave my house, have not left my house in seventeen years.

But then one day, a moving truck arrives next door. I look out my window, and I see him. He’s tall, lean and wearing all black—black T-shirt, black jeans, black sneakers, and a black knit cap that covers his hair completely. He catches me looking and stares at me. I stare right back. His name is Olly.

Maybe we can’t predict the future, but we can predict some things. For example, I am certainly going to fall in love with Olly. It’s almost certainly going to be a disaster.

Continue reading Everything, Everything - Nicola Yoon

Friday, January 6, 2017

Thursday, January 5, 2017

Wednesday, January 4, 2017


Isla and the Happily Ever After - Stephanie Perkins


Love ignites in the City That Never Sleeps, but can it last? 

Hopeless romantic Isla has had a crush on introspective cartoonist Josh since their first year at the School of America in Paris. And after a chance encounter in Manhattan over the summer, romance might be closer than Isla imagined. But as they begin their senior year back in France, Isla and Josh are forced to confront the challenges every young couple must face, including family drama, uncertainty about their college futures, and the very real possibility of being apart. 

Isla and the Happily Ever After bercerita tentang Isla (baca: Eye-la)--murid SOAP yang sejak pertama kali masuk itu udah naksir banget sama Josh. Tapi sayangnya, Isla ini pemalu banget, dia enggak berani ngajak Josh ngomong duluan atau nyapa atau apa gitu. Padahal, Josh pernah ngajak Isla ngobrol duluan dan yang bisa Isla lakuin cuma cengo di depan gebetannya dan panik di dalam hati.

“Crushes are so awful. I wonder if they suck worse for the crush-er or the crush-ee. I consider my three years of watching Josh from afar. Yeah, definitely the crush-er.” 

Sampai suatu hari, di suatu Summer, Isla abis ke dokter gigi dan pakai semacam obat yang enggak cuma ngeredain sakitnya, tapi juga bikin dia agak high gitu. Nah pas itu, Isla ketemu sama Josh dan Isla langsung nyapa Josh, ngajak ngobrol, yaa begitulah haha.

“It’s midnight, it’s sweltering, and I might be high on Vicodin, but that guy - that guy right over there - that’s him.

The him.” 

Sampai besoknya... ketika efek obatnya udah abis... Isla tersadar dan dia langsung panik + malu + dll. wkwk.

“I can’t imagine Josh falling for someone vanilla.

Not that Josh would ever fall for me.

But I wouldn’t want to ruin any chance.

Even though I don’t have a chance.

But just in case I do.

Even though I don’t.” 

Terus, pas mereka balik ke SOAP, Isla udah panas dingin bakal ketemu Josh lagi. Dia emang ketemu, tapi interaksi mereka masih gitu-gitu aja. Jadi, Isla menghabiskan hari-harinya di sekolah sama Kurt--temennya dari kecil.

Sampai ya, lama-lama mereka ngobrol-ngobrol (Josh ngajak ngobrol duluan) dan mereka jadi deket. Lama-lama, Josh mulai keliatan dia suka sama Isla juga.

“How does one proceed in a situation like this? If only the discovery of mutual admiration could lead promptly into making out. If only I could say, 'Listen. I like you, and you like me, so let’s go find a secluded park and touch each other.” 

Nah, bisa ditebak, mereka kemudian jadian. Tapi tenang, ini bukan spoiler karena cerita ini sebenernya lebih ke gimana mereka mempertahankan hubungan. Kalau Anna and the French Kiss sama Lola and the Boy Next Door kan gimana memperoleh hubungan, kalau yang ini mempertahankan gitulaah hehe.

Okeoke, segitu dulu yaa. Ayo bahas bukunya! : )

Dari Anna and the French Kiss, Lola and the Boy Next Door, dan Isla and the Happily Ever After, Isla adalah favorit sayaa! < 3

Saya sampai bingung gimana lagi caranya bilang kalau I LOVE THIS BOOK SO MUCH : ""

Saya suka Isla dan Josh dan Isla-dan-Josh HAHA. IYKWIM.

Oke, bahas satu-satu dulu, ya.

Dibanding karakter Anna dan Lola, saya paling suka Isla! Maksud saya, bukannya saya enggak suka Anna sama Lola--mereka punya daya tarik masing-masing, tapi saya lebih suka Isla. Karena yah, dari dulu saya emang lebih suka sama karakter cewek yang begini--yang naksir duluan, panik-panik lucu kalau diajak ngomong sama gebetannya, ngomong apa yang ada di pikirannya kalau panik, dan lucu! Iya, Isla lucu banget parah saya ngakak hahaha.

“Josh grins. It’s wide and relieved and reveals a rarely seen pair of dimples. I could live inside those dimples for the rest of my life.” 

Terus Josh!




AAAAHH, SAYA MAU JADI ISLA DEH! DIA BERUNTUNG BANGET PARAH! : "" Dibanding St. Clair dan Cricket, saya paling suka Josh! Dia tuh lucu, charming, adorable, keras kepala, romantis (tapi bukan yang menggelikan gitu ya) dan banyaaak lagi. Terus Josh juga walaupun kelihatannya cuek banget, sebenernya dia enggak secuek itu.

“The lines are careful. They reveal he pays attention. People don’t think he does, because he daydreams and skips class and neglects his homework, but when I see his drawings, I know they’re wrong.” 

Aahh, sini saya peluk kamu Josh!

Baca novel ini rasanya kayak pelan-pelan dibawa naik, terus dihempaskan dan dilambungkan lagi hahahaha : " AH SERU BANGET PARAAH.

Menurut saya, Isla and the Happily Ever After itu yang ceritanya paling sederhana dan enggak banyak drama kalau dibandingin Anna dan Lola. Tapi karena sederhana itulah, ceritanya jadi lucu dan seru dan aaahh saya pengin nyemplung ke dalam bukunya : "

yuk nyemplung

Selain itu, yang saya suka lagi dari bukunya adalah, karakter-karakternya dan konflik-konflik lain selain konflik besar Isla-Josh.

Misalnya, konflik Isla dan Hattie, adeknya. Atau konflik Isla dan Sanjita, dll, dll. Saya suka bacanya! Jadi di buku ini enggak cuma romance aja. Tapi masalah lainnya juga ada--masalah pertemanan, keluarga, dan lain-lain.

“For once in your life, listen to your younger sister. She's taller, and she knows better than you."


 “St. Clair gets a crush on Anna. He's torn between her and Ellie, and he spends so much time running between them that he hardly has time left for Josh. And the more time that Josh spends alone, the more he realizes how alone he actually is. All of his friends will be gone the next year. Josh grows increasingly antagonistic toward school, which makes Rashmi increasingly antagonistic toward him, which makes him increasingly antagonistic toward her. And she's upset because Elie dropped her as a friend, and Meredith is upset because now St. Clair likes two girls who aren't her, and Anna is upset because St. Clair is leading her on, and then St. Clair's mom gets cancer. 

It's a freaking soap opera.” 

Oh ya, dan apa saya udah bilang kalau cerita ini kocak parah? HAHAHA. Mulai dari asal namanya Gen, Isla, Hattie (ini kocak banget), tragedi abis ciuman pertama (AHAHAHAHA), sampai interaksi-interaksi antar-karakternya itu lucu! Wkwkw.

“We straighten , but our snickering is barely contained as we attempt to focus our attention on a picture of a discarded Coke can. "This guy's lady love is kind of a slob, don't you think?" he whispers.

I cover my mouth with my hands again.

"A reaaaaaaaal litterbug."

"Stop it," I hiss. My eyes are watering. "Ohmygod look at this one! How did he get her toenail clippings?"

"If you were my girl," he whispers, "I'd take creepy pictures of your trash when I knew you weren't looking."

"If you were my girl," I whisper back," I"d put the creepy pictures in a foreign museum so you wouldn't know that I take creepy pictures.” 

Mungkin segitu dulu, ya. Ini saya mau naruh beberapa kutipan yang saya suka:

“I am hard on myself. But isn’t it better to be honest about these things before someone else can use them against you? Before someone else can break your heart? Isn’t it better to break it yourself?” 


“There's no story,' I say. 'I saw you one day, and I just knew.”  


“I’m…getting there. I’m beginning to think that maybe it’s okay to be a blank canvas. Maybe it’s okay that my future is unknown. And maybe,” I say with another smile, “it’s okay to be inspired by the people who do know their future.”

“It goes both ways, you know.”

I link his icicle fingers through mine. “What does?”

“Artists are inspired by blank canvases.”

My smile grows wider.

"A blank canvas," Josh continues, "has unlimited possibilities." 


“Everyone is worthy of love."


“Take a risk. Take a fucking risk. If you keep playing it safe, you'll never know who you are." 

I smile up at him "It's beautiful. But what comes next?"

"The best part." And he pulls me back into his arms. "The happily ever after.” 

Kalian harus tahu. Saya selesai baca buku ini enggak berhenti senyum dan jingkrak-jingkrak sampai beberapa menit kemudian wkwk.


Continue reading Isla and the Happily Ever After - Stephanie Perkins

Monday, January 2, 2017

Sunday, January 1, 2017


Fangirl - Rainbow Rowell (Exclusive Collector's Edition!)


In Rainbow Rowell's Fangirl, Cath is a Simon Snow fan. Okay, the whole world is a Simon Snow fan, but for Cath, being a fan is her life-and she's really good at it. She and her twin sister, Wren, ensconced themselves in the Simon Snow series when they were just kids; it's what got them through their mother leaving.

Reading. Rereading. Hanging out in Simon Snow forums, writing Simon Snow fan fiction, dressing up like the characters for every movie premiere.

Cath's sister has mostly grown away from fandom, but Cath can't let go. She doesn't want to.Now that they're going to college, Wren has told Cath she doesn't want to be roommates. Cath is on her own, completely outside of her comfort zone. She's got a surly roommate with a charming, always-around boyfriend, a fiction-writing professor who thinks fan fiction is the end of the civilized world, a handsome classmate who only wants to talk about words . . . And she can't stop worrying about her dad, who's loving and fragile and has never really been alone.

For Cath, the question is: Can she do this? Can she make it without Wren holding her hand? Is she ready to start living her own life? And does she even want to move on if it means leaving Simon Snow behind?

Fangirl karya Rainbow Rowell ini bercerita tentang Cath, si penggemar Simon Snow. Jadi Simon Snow itu semacam Harry Potter kalau di dunia kita.

Cath dan Wren (saudara kembar Cath) ini udah ada di fandom Simon Snow dari zaman orok kecil. Pokoknya mereka itu kayak tumbuh bareng Simon Snow. Fandom Simon Snow itu yang nemenin mereka pas ibu mereka kabur pergi dari rumah.

cr: Risa Rodil

Dari dulu juga Cath sama Wren suka bikin fanfiction bareng-bareng di Biasanya mereka sering saling ngelihatin dan ngomentarin selagi satu sama lain nulis gitu.

“Happily ever after, or even just together ever after, is not cheesy,” Wren said. “It’s the noblest, like, the most courageous thing two people can shoot for.”

Tapi pas mereka mau masuk college, Wren bilang dia mau kenalan sama orang-orang baru. Dia enggak mau sekamar sama Cath, enggak mau duduk di kamar nulis fanfiction Simon Snow lagi, dll. Pokoknya Wren istilahnya ninggalin Cath.

“Everybody drinks," she said calmly. The Only Rational One.

"Your sister doesn't."

When rolled her eyes. "Forgive me, but I'm not going to spend my college years sitting soberly in my dorm room, writing about gay magicians."

Pas masuk college, Cath sekamar sama Reagan--cewek yang dari tampangnya udah kayak apa ya... berani gitu. Terus ada Levi. Awalnya Cath kira, Levi ini pacarnya Reagan. Ternyata yah, mereka emang pacaran... dulu.

((ini ganyambung tapi kocak pls wkwk))

Cath emang enggak punya banyak temen di real life. Dia enggak kayak Wren yang gampang nyambung sama orang-orang. Tapi jangan salah! Cath punya banyak temen di internet. Dia bahkan terkenal banget gara-gara fanfic Simon Snow-nya yang mendunia!

“There are other people on the Internet. It's awesome. You get all the benefits of 'other people' without the body odor and the eye contact.” 

Makanya, di awal-awal masuk college, Cath memutuskan untuk tenggelam aja sama fanfic-nya. Dia juga kadang nulis bareng Nick--temennya di kelas Fiction-Writing yang pengin saya pites! wkwk

((ini anak ganyelo))

Selain itu, ada juga cerita tentang keluarganya Cath. Tentang ayahnya, ibunya, dan yah, pastinya tentang Wren.

Dan tentu aja ada love story-nya HAHAHAHAAH. Udah, tebak aja ya  cx saya enggak mau spoiler, karena saya pun baca ini tanpa tahu sama sekali Cath bakal sama siapa wkwk (walaupun kalian kemungkinan besar udah bisa nebak juga sih.. haha).

Jadi, selamat mencari tahu!

Saya SUKA BANGET novel ini! HEHE.

Ceritanya manis gitu menurut saya. Paket lengkap juga! Masalahnya ada mulai dari tentang keluarga, pertemanan, pacar, percaya diri, dan banyaak lagi.

Saya suka karakter Cath karena dia yaah, saya enggak bisa bilang Cath bener-bener mirip saya karena saya belum masuk college dan belum ngerasain kejadian yang persis kayak yang dialami Cath, tapi dalam hal fangirling, sih, iya. Saya ngerti banget gimana perasaan Cath sama fandom Simon Snow. Saya juga ngerti perasaan Cath pas Wren tiba-tiba nge-insult Simon Snow (yah, walaupun dia lagi enggak bener-bener sadar), dan saya juga ngerti gimana rasanya jadi Cath yang terpaksa ansos dan agak canggung gitu sama orang (walaupun saya enggak pernah ngalamin yang persis banget kayak Cath, sih).

“I don’t trust anybody. Not anybody. And the more that I care about someone, the more sure I am they’re going to get tired of me and take off.” 

Saya juga suka Reagan. Model-modelnya kayak cewek yang cuek dan bukan model yang punya best friend buat diajak curhat atau apalah. Tapi saya suka banget hubungan dia dan Cath!

“I feel sorry for you, and I'm going to be your friend."

"I don't want to be your friend," Cath said as sternly as she could. "I like that we're not friends."

"Me, too. I'm sorry you ruined it by being so pathetic.” 

Terus ada LEVI!


Levi ini bener-bener cowok yang baik, dan saya suka gimana dia ngerti Cath. Saya juga suka banget gimana dia seneng ngedengerin Cath bacain fanfic-nya (ini spoiler bukan sih wkwk. Enggak lah ya lol).

She didn't have words for what Levi was. He was a cave painting. He was The Red Ballon. She lifted her heels and pulled him forward until his face was so close, she could look at only one of his eyes at a time. "You're magic," she said.

Terus ada Dad! Saya enggak bisa ngejelasin kenapa tepatnya saya suka sama si Dad. Tapi entahlah, dia itu kadang bikin saya kasihan tapi saya kaget pas dia tiba-tiba tegas ke Wren dan bijak ke Cath. Ah, pokoknya kalau kalian baca, kalian juga pasti suka sama Dad!

“Just... isn't giving up allowed sometimes? Isn't it okay to say, ‘This really hurts, so I’m going to stop trying’?”

“It sets a dangerous precedent.”

“For avoiding pain?”

“For avoiding life.” 

Terus tentu aja Wren! Walaupun nyaris setengah (atau lebih?) di buku ini Wren ngeselin, tapi saya enggak pernah kesel sama dia sih. Saya ngerti kenapa dia mau kenal sama orang-orang dan lain-lain--karena emang begitu sifatnya dia. Dia enggak sama kayak Cath.

“So why aren’t you living with your sister?”

“She wanted to meet new people,” Cath said.

“You make it sound like she broke up with you.” 

Hmm.. terus ada Nick! Ah, tapi saya males ah bahas dia wkwk. Ntar malah spoiler. Kalian baca sendiri aja ya wkwk.

OH YA, saya suka di awal setiap bab pasti ada cuplikan cerita Simon Snow atau fanfiction yang dibuat Cath atau Cath sama Wren!

Oh ya, soal fanfiction, jadi kan fanfiction Cath yang paling mendunia itu judulnya Carry On, Simon, nah itu yang terus ditulis lengkap sama Rainbow Rowell jadi novel Carry On.

Sekilas buat gambaran aja ya, Carry On ini bercerita tentang Simon yang ada ehem ehem (???) sama Baz. Aslinya kalau di cerita Simon Snow-nya, mereka itu musuhan, tapi di fanfic-nya Cath, mereka itu yaa, seeing each other-lah (gatau pacaran atau enggak). Dan fanfic Cath itulah yang ada di novel Carry On! 

Baz. "Have you ever done this before?"

Simon. "Yes. No."

"Yes or no?"

"Yes. Not like this."

Baz. "Not with a boy?"

Simon. "Not when I really wanted it.”

*brb tepar*

Pokoknya. Saya. Harus. Beli.


Walaupun tentang Simon Snow, ada yang bikin saya agak bingung, sih. Simon Snow kan ceritanya Harry Potter di dunia kita, tapi di dalam novel ini, disebutin Harry Potter juga... Maksud saya, Simon Snow kan terkenal, dan ceritanya tentang anak sebelas tahun yang kemudian masuk sekolah namanya Watford dan yah, banyak kemiripan lainnya dengan Harry Potter (sengaja dan sebenernya ini menyenangkan + lucu kalau kalian tahu Harry Potter). Nah kalau gitu, di mana Harry Potter di dunia mereka? Ngerti kan maksud saya...

Oke, lanjut.

Saya suka Professor Piper! Dia baik banget dan sangat keibuan (?). Saya suka kalau dia udah ngomongin tentang writing-writing gitu (saya merasa ikut termotivasi hahaha).

“The professor leaned forward. “But there’s nothing more profound than creating something out of nothing.” Her lovely face turned fierce. “Think about it Cath. That’s what makes a god—or a mother. There’s nothing more intoxicating than creating something from nothing. Creating something from yourself.” 

Terus apa lagi ya...

OH YA! Love story-nya sangat adorable. LUCU ABIS. Dan untung aja semacam 'jadian'-nya enggak di akhir, jadi saya masih bisa menikmati hubungan mereka HEHE. AH SO CUTEE.

“What's that thing you wrote about Simon once, that his eyes followed Baz 'like he was the brightest thing in the room, like he cast everything else into shadow'? That's you. You can't look away from him.” 

Terus ya.. saya bingung mau ngomong apa lagi. Soalnya kebanyakan dan saya lupa haha. Intinya: Saya. Suka. Banget.

APALAGI saya dapat yang exclusive collector's edition warna pink--kayak di cover yang di atas. Jadi ada beberapa fanart gituu. Ada fanart Cath sama fanart Simon-Baz. (Saya jadi nge-ship mereka padahal saya belum baca Carry On dan cuma baca cuplikan-cuplikan Simon Snow dari awal setiap bab wkwk).

((bukan saya yang foto, tapi punya saya kayak gitu wkwk)

Oke, sekarang saya masukin beberapa quotes favorit saya ya. Enggak semuanya karena bakal banyak banget, ini beberapa aja:

“Reading is not lonely.” 


“Why do I write?

To be somewhere else

To get free of ourselves

To stop

To stop being anything or anywhere at all

To disappear”  


“In new situations, all the trickiest rules are the ones nobody bothers to explain to you. (And the ones you can’t google.) Like, where does the line start? What food can you take? Where are you supposed to stand, then where are you supposed to sit? Where do you go when you’re done, why is everyone watching you?… Bah.”


“To really be a nerd, she'd decided, you had to prefer fictional worlds to the real one.” 


“And sometimes you held somebody’s hand just to prove that you were still alive, and that another human being was there to testify to that fact.”


“You don’t have any friends, your sister dumped you, you’re a freak eater..and you’ve got some weird thing about Simon Snow."

"I object to every single thing you just said."

Reagan chewed. And frowned. She was wearing dark red lipstick.

"I have lots of friends," Cath said.

"I never see them."

"I just got here. Most of my friends went to other schools. Or they’re online."

"Internet friends don’t count."

"Why not?"

Reagan shrugged disdainfully.

"And I don’t have a weird thing with Simon Snow," Cath said. "I’m just really active in the fandom."

"What the fuck is ‘the fandom’?” 

Mungkin segitu dulu aja kali ya.. hehe.

Terakhir, saya kasih 5 dari 5 bintang buat Simon-Baz!


((p.s post pertama di tahun 2017! 1/1/17 hehe. Selamat tahun baru))
Continue reading Fangirl - Rainbow Rowell (Exclusive Collector's Edition!)